På en skole på Oslo Vest, er det en elev som har tatt livet sitt. Hun har virket tilsynelatende fornøyd med sin tilværelse, så det kommer som et sjokk for de andre elevene at nettopp Cora har valgt å avslutte livet. Cora har blitt sett på som en raring, med spesielle interesser ingen av de andre elevene deler.
Likevel virker det som Cora har vært uberørt- og ubevisst sitt eget utenforskap, også har hun jo hatt en bestevenn i Ella. Ella blir sett på som mer normal, men ifølge de andre elevene er hun alltid sur, ofte for ingen grunn, og reagerer ofte med å bli sint. Så sint at hun til tider blir voldelig.
Elevene oppfører seg som voksne, som oppfører seg som barn. De kjenner altfor godt sine krav, men noen har kanskje glemt sine plikter. De svinger seg mellom dop, sex og penger, samtidig som de prøver å navigere sin egen ungdomstid. I 'Begravelse av en Bitch', får vi høre elevenes ulike versjoner av oppløpet til Coras død. De samles til gravøl etter begravelsen, noe som etterhvert likner mer en etterforskning. Hvor mye kan man ansvarliggjøre ungdom for sine handlinger? Hvor mye kan de ansvarliggjøre hverandre?
Kor nedbrotne kan vi menneske bli? Kva skjer inni oss når ljoset sløkker, tungsinnet veg oss ned, og lengsla etter kjærleik driv oss til vanvit? I Tolv på fem Psykose får vi besøkje det indre livet til eit menneske i strid med sitt djupaste mørke.
“Skjer av meg tunga
slit ut håret mitt
skjer av meg lemmene
men la kjærleiken min vere
Eg ville heller ha mist beina
trekt ut tennene mine
pressa ut auga
enn mist kjærleiken min”
Tittelen viser til den tida på døgnet kor mennesket er på sitt mest sårbare, og flest gjer sjølvmord. Forfattaren, Sarah Kane (1971-1999), sleit med tunge depresjonar over fleire år, og kort tid etter at Tolv på fem Psykose vart ferdigskrive, tok ho sitt eige liv, den 20. februar 1999. Stykket er omset av Jon Fosse, som vart tildelt Nobels litteraturpris i
2024.
ANNE FRANKS DAGBOK
«La meg være meg selv ...»
Til 13-års dagen sin fikk Anne Frank en dagbok, 12. juni 1942. Hun begynte å skrive i dagboken samme dag. Noen få uker senere måtte hele familien gå i dekning. De hadde fått en innkallelse til en arbeidsleir for jøder. Anne fortsatte å skrive i dagboken hele tiden hun levde i skjul. 2 år senere (4. august 1944) ble alle beboerne i skjulestedet oppdaget og arrestert.
«Ingen må få vite at det pågår en krig i mitt indre»
- fra Annes dagbok torsdag 16. mars 1944
Ensemblet som skal iscenesette hennes indre dialog og konflikt består av fem unge skuespillerinner som alle portretterer Anne Frank. Dialogen dem imellom illustrerer Annes indre betraktninger og kamper under tiden i dekning. Denne forestillingen løfter på denne måten frem den subjektive opplevelsen til en vanlig tenåringsjente som er tvunget inn i uvanlige og svært vanskelige omstendigheter. Hva må til for å holde motet oppe når fellessamfunnet svikter? Nettopp «livsmot» er hovedtematikken i denne forestillingen.
3 fakta om Anne Franks dagbok:
- Anne Frank skrev i dagboken først uten tanke på at andre skulle lese den. Men etter at det 29. mars 1944 ble kunngjort at dagbøker og brev fra krigsårene skulle utgis etter krigen, skrev hun også med et ønske om nettopp utgivelse.
- Faren, Otto Frank, fikk dagboken av Miep Gies (en av familiens hjelpere) etter at det var kjent at Anne Frank ikke hadde overlevd. I tråd med datterens ønske, sørget han for at dagboken ble utgitt.
- Første opplag i juni 1947 bestod av kun 3036 eksemplarer; nå er boken blant de mest oversatte i verden.
I rollene:
ANNE F Thya Mæland Wilson
ANNE R Celina Kristin Svela
ANNE A Alexsandra Ree
ANNE N Kaja Solli
ANNE K Kari Gundersen
Tekst:
Annelies Marie Frank
Regi og manus for scene:
Torbjørn Berglund Eriksen
Scenografi:
Lene Brynie og Torbjørn Berglund Eriksen
Kostyme:
Lene Brynie og Éowyn Lindløv Bjerga
Plakat:
Éowyn Lindløv Bjerga (tegning), Tollef Jacobsen (digital design), Marius Espeland (foto)
I samarbeid med:
Metropolis, Inge Steenslands stiftelse, Bufdir
HET ACHTERHUIS:
Copyright © 1982, 1991, 2001
by ANNE FRANK FONDS, Basel
Translated from the Dutch language:
Anne Frank HET ACHTERHUIS
Dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augustus 1944
Samengesteld door Mirjam Pressler
Tennis/sinneT er en devised teaterforestilling. Utviklet og skapt kollektivt med 4 ungdommer fra Follies barne og ungdomsteater. Utgangspunktet for forestillingen er ikke et manus men tennisballer og det faktum at tennis betyr « å ta i mot». Hva settes i gang hos 4 ungdommer når de møter 4000 tennisballer?
Hege Østmo-Sæter Olsnes
I en mørk kjeller på en nedlagt fabrikk skal fire jenter øve, men en av dem har invitert inn kjæresten sin. Eller er de egentlig kjærester? «Lilla» av Jon Fosse, handler om et band, kjærlighet og dårlig kommunikasjon.
“Boeing Boeing” er en komedie som følger den franske ungkaren Bernard, som har tre forlovede flyvertinner fra ulike land. Alle tror de er hans eneste kjæreste, Bernard klarer å sjonglere dem takket være en detaljert timeplan for deres flyvninger. Når uventede endringer fører til at alle tre ankommer hans leilighet samtidig, må Benard, ved hjelp av sin venn Robert, prøve å skjule sannheten. Dette fører til komiske situasjoner og misforståelser, og spørsmålet er om Bernard klarer å opprettholde sin illusjon.
Eva går i første klasse på videregående og har vært på fest med de som går i trinnene over. Hun møtte Viktor der. Venninene hennes mener det er så bra, de er inne i den sosiale sirkelen! Men Eva oppfører seg litt rar, hun virker endret. Hva skjedde egentlig på festen?
Ord mot Ord av Amelie Eikner er et manuskript skrevet for Den Unge Scene (DUS). Det er et stykke om overgrep, vennskap og svik. Vi følger Eva sin reise gjennom det å takle etterfølgende av et overgrep. Hva vil vennene hennes gjøre, hvilken side vil de ta? Hennes eller Viktor sin.
Forestillingen hadde sin premiere på Ungdommenes hus Metropolis i Stavanger den 26. januar og forestillingen tok del i DUS festivalen i Rogaland hvor ungdommene spilte på Rogaland teaters hovedscene.
Charlie Baker er en kjedelig korrekturleser med sosial angst som later som at han er en utlending for å unngå plager på en fisketur. Dette fører ham ufrivillig inn i et komisk kaos med en korrupt prest, hans gravide kjæreste og Ku Klux Klan. Gjennom absurde hendelser oppdager Charlie sin eventyrlyst.
Se TV Vest raportasjen her
Dette var et nytt konsept som forente teater og stafett pinnen. I løpet av 5 uker skulle 5 forskjellige instruktører få legge regi på et og samme stykke, hvor de fikk hver sin del utdelt.
Det finurlige med Registafetten var at ingen av instruktørene fikk vite hvem hverandre var! Det var derfor det var mye hemmelighet rundt prosjektet. Kun skuespillerene visste hvem instruktørene var og hva stykket som skulle settes opp var: 1974 av Jesper Halle! Ja for instruktørene fikk ikke vite hvilket stykke de skulle legge regi på før en dag før de kom inn. Dette var et eventyrlig eksperiment som forentet teater og stafettpinnen. Hvem vet, kanskje vi lager runde to om noen år!
En bokselegende skjult i en mørk bar i Hull England kommer til å møte sin skjebne i bokseringen.
Når The Six Bells puben står i fare for å gå konkurs trår Nora Cook inn for å starte bokseklubb med legenden Taylor Flint. En gjeng amatørboksere samles i puben når solen går ned der de trener hardt gjennom svette og blod. Penger skal samles inn for å redde puben og det bygges opp for tidenes boksekamp.
Denne forestillingen hadde premiere 18. august 2021
Mighty Atoms er oversatt fra Engelsk til Norsk av Éowyn Lindløv og Caitlyn Biskopstø Young.
Forestillingen er basert på legenden Barbra Buttrick, første kvinnelige proffbokser som slo et slag for kvinners rett og profersjonelle status i boksing.
Stor takk til Mudo Kilden som har stått for opptrening av skuespillerene.
Skuespillere:
Caitlyn Biskopstø Young
Éowyn Lindløv
April Klarisse Notvik Kristiansen
Sanne Skauvik Høyland
Live Helen Ulvøy Helland
Ariana Salte
Rebecca Mortensen
Et minne, et øyeblikk, fremtid, fortid … Nå.
Nå er vi her, sammen med dere. Hva slags ansikt er det du ser? Om to år er du ikke lenger den du er i dag.
Hun ønsker at alt skal være bra. Han vil bli elsket. Moren vise hvor god hun er. Den forelskede venter på det rette øyeblikket. Men, hvem er de egentlig når livene deres åpnes for andre å titte inn? Hvem er du? I hvilket øyeblikk forandrer jeg meg? Fortid? Fremtid? Nå?
Demian Vitanza’s stykke Nå handler om vennskap, utroskap, familie, vold og kjærlighet. Hvem var du da? Hvem er du nå? Og hvem kommer du til å bli?
Girls Like That er et provoserende, eksplosivt og spenningsfylt teater stykke om netthets, mobbing og uønskede bilder som går viralt på skolen. Scarlett blir sentrum for oppmerksomheten for et nakent bilde av henne, men av alle gale grunner. Ryktene løper løpsk blant de unge og alle har en mening om dramaet, mens Scarlett selv forblir taus...
Forbered deg på en sprakende forestilling med intriger, drama, salusi og sorg i Follies ungdomsteater's adaptsjon av Evan Placey's kjente Engelske stykke.
Forestillingen spilles på engelsk av fem unge skuespillere :
Nina Bjørnøy, Caitlyn Biskopstø, April Notvik Kristiansen, Eowyn Jacobsen Lindløv, og Ahava Steen
These 20 girls stand in the hallway looking down at Scarlett.
They press their phones into her face
These 20 girls stand together, in sorrow and in joy, with and against Scarlett. Will she dissepear from the school? Or will she stay and fight?